SOS BASARABIA scrie: Institutul “Fraţii Golescu” au organizat în data de 12 Aprilie o expoziţie şi un vernisaj de mare succes, unde s-a bucurat de atenţia presei şi de prezenţa supriză a secretarului de stat Eugen Tomac care a făcut o scurtă incursiune afirmându-şi sprijinul pentru populaţia română din sudul Dunării – în Bulgaria, în special în zona Timoc, Vidin şi Silistra.

Printre invitaţii cu pregătire academică s-au numărat dr. Emil Ţîrcomnicu, etnolog, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu”, precum şi dr. Dorin Lozovanu, etnolog şi geograf, cercetător la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova, preşedinte al asociaţiei de Geografie şi Etnologie din Republica Moldova.

Situaţia identităţii româneşti în acest spaţiu la sud de Dunăre este una critică, şcoli şi unităţi de învăţământ cu predare în lb. română sunt foarte puţine, şi nu au susţinere din partea autorităţilor din Bulgaria, aşa cum au şcolile cu predare în lb. bulgară din România.

Ne exprimăm regretul asupra situaţiei românilor din Bulgaria, făcând un apel la autorităţile din România să identifice măsurile necesare pentru a oferi un ajutor consistent comunităţilor româneşti din acest aceste teritorii. Fiecare dintre noi avem o datorie morală şi istorică să nu tacem, să nu ne facem că nu vedem sau că nu auzim şi să procedam în consecinţă , să vorbim şi să scriem actionând pentru ca situaţia să se schimbe.


Poze de la eveniment, realizate de domnişoara Iulia Modiga:

Pin It on Pinterest