Marea Unire desăvârșită în anul 1918 nu a izbutit să strângă în hotarele statului național unitar român toate colectivitățile românești, deși acestea și-au manifestat entuziast hotărârea de a fi cuprinse în acest stat. Au cântat „Desteaptă-te române” într-un glas cu întreaga națiune română…
            La Alba Iulia , pe Câmpul lui Horea, în ziua de 1 decembrie 1918, delegații maramureșenilor din dreapta Tisei au protestat când , viitorul patriarh Miron Cristea a rostit deviza : ” Unire, de la Nistru până la Tisa”. Au cerut îndreptarea deciziei : ” Protestăm contra devizei ” De la Nistru pân’la Tisa’. Nu pentru asta am venit noi din Maramureș, de peste Tisa aici, ca să ne lasati altora ! Noi încă voim sa fim uniți cu România Mare. Trăiasca România Mare : de la Nistru pân’ peste Tisa”.
La răsărit, țăranul Toma Jalbă din Transnistria a cerut Unirea în cuvinte simple și emoționante : ” Frații noștri și neamurile noastre cari suntem moldoveni dintr-un sânge, cui ne lăsati pe noi moldovenii cei ce suntem rupți din coasta Basarabiei si trăim pe celălalt mal al Nistrului ?
            Fraților nu ne lăsati, nu ne uitati !
            Iar dacă ne veți uita, noi vom săpa malul Nistrului și vom îndepărta apa pe dincolo de pământul nostru, căci mai bine să-și schimbe râul mersul, decât să rămânem noi moldovenii despărțiți unii de altii”.
Va invităm marți 23 octombrie 2018, ora 18:00, să fiți alături de noi la CLUBUL ȚĂRANULUI din cadrul MUZEULUI ȚĂRANULUI ROMÂN la manifestarea ” MARGINILE UNIRII” , manifestare dedicată acelor teritorii cu populație româneasca pentru care visul unității naționale a rămas un vis neîmplinit.

Pin It on Pinterest