Domnul POPA NECULAI (foto), membru fondator al Institutului Fratii Golescu aniverseaza pe data de 22 iunie 2011 implinirea varstei de 80 de ani.
Participant si martor la istoria noastra contemporana, la varsta de 15 ani milita pentru partidul liberal la alegerile din anul 1946. La 18 ani, in anul 1951 este arestat de securitate si apoi condamnat la 25 de ani munca silnica pentru „crima de inalta tradare”. In penitenciarul Aiud declara greva foamei, revendicand pentru toti detinutii politici : asistenta medicala, scoaterea obloanelor temnitelor, internarea in case de sanatate a detinutilor care si-au pierdut mintile, indepartarea lanturilor de la maini si picioare, dreptul la munca si dreptul la cultura si cult ( cere biblii si carti ).Suntem in anul 1957 si avea 26 de ani…
Este eliberat dupa 13 ani, 4 luni si 9 zile. In iulie 1979 se stabileste cu familia in Los Angeles, California.

A initiat sau a participat la ( aproape ) toate actiunile comunitatii romanesti din Statele Unite. A fost activ in majoritatea organizatiilor din exil ( Uniunea pentru credinta si Libertate, Centrul Romano-American – Los Angeles, Consiliul Mondial Roman, s.a.) Dupa 1989 nu a precupetit nici un efort , uman sau financiar pentru desprinderea Romaniei de trecutul sau totalitar. A inteles imediat urgenta redarii demnitatii romanilor basarabeni si nu numai. Direct sau indirect a facut posibila activitatea Institutului Fratii Golescu.

Ii datoram initiativa refacerii Cimitirului de Onoare de la Tiganca , a altor cimitire militare din Basarabia, construirea Bisericii romane din Hagi Curda ( Sudul Basarabiei ), intretinerea sperantei si increderea neclintita in viitorul nostru comun.

Cu respect si afectiune ii spunem LA MULTI ANI !

Pin It on Pinterest