Institutul Frații Golescu pt. relații cu românii din străinătate vă invită pe data de 14 iunie 2010 ora 18:00 la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român pentru a participa la vernisajul expoziției: Românii din vecinătatea imediată – Ungaria, fotografii din arhiva revistei FOAIA ROMÂNEASCĂ (Jula).

…sunt in Bazinul Crisurilor de cind lumea; in orice caz, erau aici la 896 cind ungurii patrund in Panonia si Anonymus, notarul anonim al regelui Bela al II-lea – sau Bela al III-lea – nu omite sa-i mentioneze in “Gesta Hungarorum”. (Istoriografia maghiara oficiala insa va refuza sa recunoasca existenta romanilor in Transilvania si Crisana.)

Dispute istorice, nu-i asa, dar intimplarea face ca si cronica ruseasca a lui Nestor “ Povestea anilor trecuti “ ( Kiev, inceputul sec. al XII-lea ) ne spune ca ajungind in Panonia la sfirsitul sec. al IX-lea, ungurii au avut a se rafui cu slavii ( sclavinii ) si romanii ( volohii ). Iarasi dam peste gilceava istoricilor, caci sustin unii, volohii (nume dat romanilor de catre slavii estici ) nu sunt romani.

Pin It on Pinterest