Etapa recital poetic a Concursului ARS ADOLESCENTINA i-a adus un omagiu lui Dumitru MATCOVSCHI.

La Biblioteca Publică OVIDIUS din capitală a avut loc etapa RECITAL POETIC a Concursului de Careație al Tinerei Generații ARS ADOLESCENTINA. Au participat tineri declamatori de la liceie și gimnazii din capitală raioanele Soroca, Ialoveni, Dubăsari, Criuleni, Sângerei, care au recitat cu mult suflet din creațiile poetului-martir al Basarabiei Dumitru Matcovschi. Premiile Mari ale Institutului ”Frații Golescu”, București, România au revenit de astă dată lui Alexandru DOROGAN, elev la Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din or.Soroca și Victoriei CLIMENCO, elevă la Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” din Chișinău. La concurs au excela și Natalia Țurcan, elevă la Liceul Teoretic ”Spiru Haret” din capitală și Mihaela BUTUC, elevă la Liceul Teoretic ”Boris Dânga” din or.Criuleni. I-au urmat Dana CIOBANU ( ”Spiru Haret”), Cristina Voroneanu (”Mihai Viteazul”), Doina OCARĂ (LAȘM), Victoria RUSU (”Nicolae Casso”, Chișcăreni, Sângerei), Ion MUNTEANU (”Spiru Haret”) și Marius Rusu (”Principesa Natalia Dadiani”). Au fost la înălțimea așteptărilor și ceilalți participanți, clasați pe locurile III: Daniela Nistor, Alexandrina Melnic, Cristiana Ciobanu, Gheorghe Jardan și Elena Burghila (Oxentea, Dubăsari). Cei mai mici participanți au dat dovadă de curaj, iar organizatorii au apreciat efortul lor de a dedica o zi din vacanța mare poeziei lui Dumitru Matcovchi, deci, merită cuvinte de laudă alături de concurenții lor de vârstă mare.De mențiuni s-au învrednicit: Nicoleta Pâslaru, Felicia Nistor, Vicu Marian Ababii și Alexandrina Onu.

Artista poporului Mariana BAHNARU, președintele etapei, a apreciat ținuta artistică a poeziei recitate de participanți, iar profesorul universitar, doctor în filologie Adrian GHICOV a ținut să spună că aceștia au respectat mesajul și au pus, în majoritatea lor absolută, accentele principale în rostirea cuvântului matcovschian la microfonul Ars Adolescentinei. Și ceilalți membri ai juriului – Ion Borș, poet, angajat la Biblioteca Publică OVIDIUS, Alex Cârstea, reprezentantul Mișcării Civice ”Acțiunea 2012” și colega sa de activitate Elena Manoil, delegați de partenerul fidel al concursului Institutul Frații Golescu de la București, au rămas plăcut impresionați de adolescenții, care au dorit să trăiască într-un mod special o zi din vacanța lor mare, dedicându-se poeziei lui Dumitru Matcovschi, poetul care a cântat atât de duios, atât de frumos, atât de dureros BASARABIA, oferindu-ne lecţii de demnitate, fiind însuşi o „rană” – martir a acestui popor multîncercat

Mulțumiri deosebite tuturor celor care au colaborat și, nu în ultimul rând, domnilor Mihai Nicolae (director ”Frații Golescu”) și Alexei Păluță (copreședinte Acțiunea 2012).

Fericiți și mulțumiți – aceasta a fost starea finală a adolescenților care mai au în palmares, pentru activitatea lor absolute liberă de programele școlare, câte o diplomă din partea Companiei Publice Teleradio Moldova, organizator pe parcursul a 13 ani al concursului ARS ADOLESCENTINA și important promotor al tinerilor talentați.

Zina Izbaș, redactor-prezentator

Pin It on Pinterest